dinsdag, januari 22, 2013
Evil Superstars + Fennesz + William Basinski ... (zaterdag 26 januari 2013)


Klara & AB presenteren… An Evening with Laika:
Evil Superstars (Cosmic Synth Set) + Fennesz + William Basinski + Anthony Pateras + Samara Lubelski + Mittland Och Leo + Andy Votel plays Finders Keepers


Klara, Laika & AB slaan de handen in elkaar!
Het Klara-programma Laika treedt voor het eerst uit zijn avondlijke intimiteit op zondag. Omdat Klara en AB de grote goesting waarmee Laika gemaakt wordt, willen vieren. En omdat het tijd werd voor een publieke ode aan die zwart-witte bastaard terrier from outer space, Laika's muzikale muze. Als vanzelf vond Laika in AB een bondgenoot. Een muziektempel waarvan Klara weet dat die ook graag over het muurtje kijkt.

Evil Superstars (Cosmic Synth Set) (b)
Speciaal voor Laika herenigt Mauro Pawlowski zijn fabuleuze Superstars. En dat is geleden van ’04, toen zij in AB integraal ‘Jerusalem’ van stoner band Sleep interpreteerden. Geen doorsnee Evil Superstars dus - niet dat de doorsnee Evil Superstars ooit bestaan hebben - wél een set vol 'kosmische synthesizermuziek'.

Fennesz (a)
Oostenrijker Christian Fennesz – in het verleden reeds driemaal te gast in AB - weet als geen ander zijn innovatieve maar verfijnde elektronica te combineren met zijn sfeerbepalend gitaarspel. Samenwerken deed hij reeds met indrukwekkend volk en grootmeesters als David Sylvian, Mike Patton en Ryuichi Sakamoto.

William Basinski (us)
Amerikaanse avant garde componist en sound wizzard die met ‘The Disintegration Loops I-IV’ elektronicageschiedenis heeft geschreven. Zijn unieke sound ‘overkwam’ hem door het overzetten van analoge tapes naar digitale files. De opnames van ‘The Disintegration …’  werden tijdens 9/11 gefinaliseerd en wijlen de twin towers sieren dan op ook elk volume uit deze reeks. Ter ere van de 9/11 viering eerder dit jaar, werd dit werk in het Metropolitan Museum of Art in New York uitgevoerd door een orkest. Antony (van Antony & The Johnsons) is bovendien fan. Basinsksi  was dan ook te horen in de fabuleuze opera van Robert Wilson ‘The Life and Death of Marina Abramović'  samen met Antony.

Anthony Pateras (Aus)
Australische pianist/componist met inmiddels een indrukwekkend oeuvre dat reikt van minimal tot noise. Pateras leeft en werkt in Brussel maar toert wereldwijd. Zijn werk verschijnt zowel op het straffe elektronica label Editions Mego als op John Zorn’s label Tzadik (!). Momenteel zit hij in de studio voor de opnames van een album met niemand minder dan Mike Patton. Speciaal voor Laika werkt hij aan een nieuwe compositie.

Samara Lubelski (us)
De Amerikaanse violiste/zangeres Samara Lubelski is al een tijdje actief in de New Yorkse avant-indie-folk scene. Sonic Youth mogen haar naaste muzikale buren genoemd worden. Zo maakt ze deel uit van de backing band van Thurston Moore, neemt ze albums op voor diens label Ecstatic Peace! en Sonic Youth drummer Steve Shelly is te horen op haar jongste album ‘Wavelenght’. 

Mittland Och Leo (b)
Mittland Och Leo – het Zweeds voor ‘mijn land en leeuw’ - is het Antwerpse duo Joke Leonare Desmet en Milan Warmoeskerken. Door Dennis Tyfus (Ultra Eczema) omschreven als ‘dreamteam casio, organ, echo duo and synth enthousiasts’. Cutting Edge vertaalt het als volgt:“Hun muziek heeft iets weg van Beach House zonder gitaar en zang, Peaking Lights zonder loodzware grondlaag aan dubbassen.”
Holly Herndon (us)
Laatste act die aan de reeds indrukwekkende billing wordt toegevoegd is de Amerikaanse Holly Herndon. Zopas verscheen haar debuut‘Movement’ (via het straffe label RVNG). Hierop schippert ze tussen elektronische muziekwetenschap (waarin ze doctoreert) en beats. Zeg maar tussen uitgepuurde clicks & cuts en acid.

Andy Votel plays Finders Keepers – DJ SET (uk)
Bezieler van het fabuleuze Finders Keepers label dat grossiert in alles wat vergeten of onbekend is met een funky ondertoon. Hongaarse progrock of Iraanse freakfolk? Finders Keepers is your thing!

Screening Of: Without A Net - 'The Resurrection of Julius Eastman'
Preview van een documentaire in de maak van de hand van Aldolfo Doring over de Amerikaanse minimalistische, pianist, componist, zanger en danser Julius Eastman.

Space Cinema Music
Een reeks kortfilms en clips voor u geselecteerd door de makers van Laïka. Verwacht u aan o.a. James Ferraro, Harry Smith, John Whitney, C V L T S, Stellar Om Source, Cybotron, Laurie Spiegel, Eliane Radigue, Suzanne Ciani,…

The Wire: Primer on Kosmische Music by David Keenan
The Wire-journalist David Keenan doet een uiteenzetting over ‘Kosmische Music’ en dompelt u onder in de wondere wereld van o.a. Popol Vuh, Klaus Schulze en Ash Ra Tempel.

Q&A: Gesprek met de makers van Laika
De makers van Laika op de sofa. En aan de tand gevoeld. Wie zijn ze? Wat drijft hen?

Book Shop. Record Shops.
Laika-muziek in boekvorm én op plaat? Daarvoor kan u terecht in de inkomhal van AB bij de book shop van The Wire én bij de record shops van respectievelijk Aguirre RecordsOut-Of-Print!  en Sub Rosa.

The Afterparty on Air
Wilt u het achteraf allemaal nog eens herbeleven? Dat kan! Alle optredens worden namelijk opgenomen en zo kan u op zondag 3 februari van 20.00u tot middernacht uw eigen unieke concertavond herbeleven tijdens een extra lange Laika-uitzending op Klara.

  


Klara © 2015