zaterdag, maart 16, 2013
Voor wie volgende zaterdag nog niet weet waar naartoe, één adres: KUNSTENCENTRUM BELGIE (Burgemeester Bollenstraat 54, Hasselt)! MYRNINEREST"Jhonn," Uttered Babylon
Feat.
DAVID TIBET (UK) - JAMES BLACKSHAW (UK) - ANDREW LILES (UK)
REINIER VAN HOUDT (NL) - ALOMA RUIZ BOADA (ES)David Tibet: Stem
James Blackshaw: Gitaar, harmonium
Aloma Ruiz Boada: Viool
Andrew Liles: Gitaar, elektronica
Reinier van Houdt: Piano
Davide Pepe: Hallucinatory Utter Film
David Tibet startte MYRNINEREST in 2012 als nieuwe artistieke uitlaatklep buiten Current 93 voor hem en zijn bevriende artiesten. Hij stichtte in 1984 de legendarische band Current 93 - van wie de schitterende tweedaagse passage in het Open Circuit Pand 'Koloniale Waren' in 2011 nog nazindert - en werkte sindsdien met heel wat opmerkelijke artiesten als Nurse With Wound, Nick Cave, Shirley Collins, Tiny Tim, Antony, Bill Fay, Nick Blinko en Baby Dee (kc BELGIE, 2011). Naast muzikant is Tibet ook schrijver/uitgever en beeldend kunstenaar. Zijn reeks schilderijen Magog at the Maypole (Sex of Stars) was in het najaar 2012 nog te zien in de toonaangevende New Yorkse White Columns gallery.
Voor MYRNINEREST werkt David Tibet samen met gitarist James Blackshaw van wie het subtiel album Love Is the Plan, the Plan Is Death in het najaar van 2012 verscheen op het Amerikaanse Important Records. Blackshaw (kc BELGIE, 2008) gooit internationaal hoge ogen met zijn knap werk voor 12-snarige gitaar, klassieke gitaar en piano. Hij gebruikt zijn finger-picking techniek om drones, overtonen en repetitieve patronen te creëeren die, gevoed met een sterke melodische inslag, resulteren in erg emotionele, intelligente en hypnotische instrumentale songs. James Blackshaw componeerde al de muziek voor "John," Uttered Babylon. Dit debuutalbum van MYRNINEREST is het hallucinante en aangrijpende relaas over het leven en de dood van Jhonn Balance (Coil), gezien door de ogen van zijn boezemvriend en collega David Tibet.
Voor de live uitvoering van dit bijzondere eerbetoon worden David Tibet (stem) en James Blackshaw (gitaren) bijgestaan door Current 93-leden Aloma Ruiz Boada (viool), Andrew Liles (elektronica) en Reinier van Houdt (piano/orgel). Het concert wordt begeleid door een gloednieuwe film over Jhonn Balance van de Italiaanse filmmaker Davide Pepe (C93, Diamanda Galás, Steven Stapleton ...), gemaakt met archiefmateriaal uit David Tibets privécollectie en fotomateriaal aangereikt door Jhonns vader. Na het beklijvend live-debuut van MYRNINEREST in 2012, tijdens het door Antony Hegarty gecureerde Meltdown Festival in Londen, strijkt dit uniek gezelschap op zaterdag 23 maart voor het eerst neer in kunstencentrum BELGIE voor het exclusieve Belgisch debuut van dit aangrijpend eerbetoon. 
Klara © 2015